Biljardköparens guide


Storlek på biljardbord

Biljardbord började tillverkas i länder där måttenheterna ”tum” och ”fot” användes, därför blir måtten lite udda när de översätts till cm. Tanken var då att spelytan på ett 9 fots biljardbord skulle vara exakt 100x50 tum (254x127cm). Idag tillverkas även mindre bord, 7 och 8 fot, men ska du ha ett bord som är matchstorlek så ska bordet vara 9 fot!


Storlek på spelytan Översatt i cm Storlek på hela bordet Rek. storlek på rummet
6 fot 160x80 cm 210x124 cm 450x370 cm
7 fot 198x99 cm 231x132 cm 488x389 cm
8 fot 224x112 cm 257x145 cm 514x402 cm
9 fot 254x127 cm 287x160 cm 544x417 cm


Storlek på biljardrum


Klicka på bilden för större storlek.

Det är viktigt att det rum du tänkt placera biljardbordet i är tillräckligt stort. Det är bra om rummet 145 cm x 2 (kölängder) + spelytan, men det går naturligtvis att klara sig på mindre. Har du ett mindre rum kan du köpa kortare köer som är 120 cm, vilket ger mindre mått (494x367 cm för ett bord på 9 fot). OBS! Detta är dock ett absolut minimum och inget att rekommendera!

Träkvalitet

MDF

Laminat används oftast till biljardbord som är billigare och innebär att spånskiva, eller MDF (Medium Density Fiberboard), används under den laminerade ytan. Biljardbord producerade av laminerat trä är snygga, men inte lika hållbara som de som är producerade av massivt trä. Till MDF bord används oftast en ganska tunn laminering.

Är du ute efter ett biljardbord som ska hålla under en längre tid, rekommenderar vi verkligen att du satsar på ett biljardbord tillverkat av massivt trä, och helst med en riktigt tjock och slitstark laminering ovanpå framför ett biljardbord producerat av MDF.

Massivt trä

De finaste borden är tillverkade i massivt trä. Det ger både ett fantastiskt utseende och bra spelegenskaper, samt ett bord som håller över lång tid. Solitt trä passar bäst för hemmabruk då man vill ha både en vacker möbel och ett bra biljardbord.

Biljardbord av massivt trä produceras av olika träsorter och du kan själv välja design som matchar med den övriga inredningen. För utseendets och hållbarhetens skull är det viktigt att det är tillverkat i ädelträ. Varianter på ädelträ är; ek, lönn, ask, mahogny, körsbär m.m.

Massivt trä + slitstarkt laminat

För biljardhallar, skolor och offentligt bruk rekommenderar vi bord tillverkat i massivt trä med en slitstark laminering på utsidan. Det får då inte vara ett tunt laminat utan måste vara tjock och tåligt.Våra symboler:

Symbolen massivt trä innebär att biljardbordet är tillverkat i massivt ädelträ. Varianter på ädelträ är; ek, lönn, ask, mahogny, körsbär m.m.Skifferskiva

Förr tillverkade man skivan till ett biljardbord av marmor. Idag har man dock insett att en skifferskiva är minst lika bra – och dessutom billigare att framställa.

En skifferskiva ska helst vara uppdelad i 3-delar. Detta dels för att transporten blir enklare (då skivan väger mycket) och dels för att resultatet blir en precisare utjämning av bordet, vilket gör det planare.

Tjockleken på skifferskivan kan variera, exempelvis används en 30 mm skifferskiva på biljardborden på Europatouren. För hemmabruk brukar dock tjockleken ligga på mellan 20-25 mm - vilket ger ett mycket bra spel!

Skifferskivorna har oftast inget märke, men på Europatouren används ett märke som heter ”Rasson”. Vill ni ha det bästa, bör ni satsa på bord med ”Rasson” skifferskivor.

En bra skifferskiva ska också ha en träskiva undertill så att duken lätt kan monteras på. Duken fästs sedan enkelt fast på undersidan med hjälp av en häftpistol.Våra symboler:

Symbolen 25 mm skiffer visar på att biljardbordet har en 25 mm tjock skifferskiva med träram under.


Biljardduk

De viktigaste egenskaperna en biljardduk ska ha är; bra spelegenskaper och vara mycket stryktålig! Vi tycker att en bra biljardduk ska vara gjord av ull/nylon, där ull står för bra spelegenskaper och nylon för en slitstark duk. Andelen ull kan skifta mellan 60-90 procent, men en bra tumregel att komma ihåg är att ju mer ull en biljardduk innehåller, desto snabbare blir spelet på duken.

Även tätheten på biljardduken påverkar kvalitén. Man brukar mäta tätheten i ”oz/m2” (ounces/squaremeter) - ju högre siffra desto bättre. Runt 20 oz är att rekommendera.

På Biljardbolaget.se kan du köpa biljardduk i flera olika färger, så att det matchar med både biljardbord och övrig inredning.

Kom ihåg:
• Biljardduk ska vara gjord av ull/nylon
• Ju mer ull en biljardduk innehåller, ju snabbare blir spelet på duken
• 20 oz i en biljardduk är OK

Vallar

Ett biljardbord består av sex vallar (kanterna på ett biljardbord). På kortsidan sitter en vall, och på långsidorna fyra. Det är mot vallarna som bollarna studsar och därför är det viktigt att de är rätt gjorda, samt består av rätt material. Själva vallen är tillverkad i gummi och sitter längst ut på ett trästycke som sen fästs i skifferskivan. Trästycket ska helst vara gjort i massivt trä, samt förstärkt med rejält laminat för extra slitstarkhet. Utanpå gummivallen klär man sen på vallduken. Se till att ni får färdigklädda vallar till ert biljardbord, för det är väldigt tidskrävande att utföra detta själv.


Klicka på bilden för större storlek.

Gällande själva gummivallarna är det först och främst viktigt att de är tillverkade av 100 % naturgummi. Då får de bäst studs. Sen är det viktigt att profilen på vallen är rätt. K66- eller K55-vallar är vanligast och profilen på dem är gjorda för att 57 mm biljardbollar (standardstorlek) ska få en optimal studs.

Vid beställning av biljardbord från Biljardbolaget.se levereras alltid vallarna färdigklädda (då det annars är ett mycket krävande arbete som tar tid). Ni kan också vara säkra på att få vallar i 100 % naturgummi och rätt profil.

Vallar har inte alltid något märke, men vill man ha det som används på Europatouren är det idag ”Northern Rubber” som används, vilket av många är betraktat som det allra bästa.

Kom ihåg:
• K55 eller K66 vallar garanterar rätt profil
• 100 % naturgummi är viktigt!
• Satsa på vallar som är färdigklädda!

Våra symboler:

Symbolen K55 innebär att bordet har vallar med 100% gummi och profilen K55. K55 vallar förekommer ofta på bord med lite sportigare design.

Symbolen K66 innebär att bordet har vallar med 100% gummi och profilen K66. K66 vallar förekommer ofta på bord designade i klassisk stil.


Sikten

Sikten på ett biljardbord är små markeringar på vallarna som hjälper spelaren att bl.a. bedöma avstånd bättre. De finaste sikten är gjorda av pärlemo och kan antingen vara runda eller diamant-formade. Vilken form man väljer har inte så stor betydelse, det viktigaste är att siktena inte är fästa ovanpå vallen i efterhand, utan att det görs i samband med produktion av vallen. Detta kommer bidra till att man får en jämn och fin yta.

Kom ihåg:
• Sikten hjälper spelaren att bl.a. bedöma avstånd bättre
• Kan vara runda eller diamantformade
• De finaste är producerade av pärlemo

Korgar

Idag är det ganska vanligt att ett biljardbord inte har några korgar, utan att bollkorgarna istället är ”infällda” i ramen på biljardbordet. Det är väldigt vanligt att denna typ används till de biljardbord som har bollretursystem som tillval. Infällda bollkorgar rekommenderas om man är ute efter att hålla ljudnivån nere vid träff under spel, som exempelvis på skolor och liknande miljöer.

Till de biljardbord som dock har synliga korgar på utsidan hör frans- och sköld-korgar till de vanligaste och mest populära typerna – ofta tillverkade av kraftigt läder för lång hållbarhet. Ska biljardbordet exponeras i exempelvis vardagsrum kan det vara trevligt att investera i exklusiva läderkorgar. Det blir lite dyrare, men det är definitivt värt det!

Bollretur

Vi rekommenderar att inte köpa någon bollretur till ert bord. Det blir oftast bara extra krångel, och låter mer än vanliga korgar. Biljardhallar och tävlingsbord har idag bytt ut bollreturerna helt. Eftersom korgarna blivit så pass stora att man får plats med hälften av alla bollarna i en enda korg.

Ben och fötter

Vill ni ha vackra snidade ben är det viktigt att de är gjorda i solitt trä, annars blir det inte snyggt. De klassiska biljardborden i lite mer möbelstil görs på detta sätt. Borden som används på biljardhallar och i källaren har oftast justerbara fötter så att man kan väga in bordet med hjälp av dem.

Detaljer i rostfritt stål

Billigare bord har hörndetaljer och justerbara ben i plast eller billigare metall. De dyrare borden har istället rejälare detaljer i rostfritt stål. Detta kommer givetvis hålla mycket bättre, och se snyggare ut. Vi rekommenderar rostfritt stål!Köer i lönn

Biljardköer görs i lite olika material, men bäst blir köer tillverkade i lönn. Det finns köer i alla prisklasser, och man kan få med både skruvläder (kötoppen skruvas på), samt limläder (kötoppen limmas på). Limläder ger bäst spelegenskaper, men skruvläder kan vara enklare att hantera på t.ex. skolor.

Träskivebord eller skifferbord?

Ska du investera i ett träskivebord eller skifferbord? Förutom pris och material, finns det även några andra egenskaper som skiljer de båda biljardborden åt. Träskivebord är ofta 6- eller 7-fot stora, medan skifferbord finns i storlekarna 7-, 8- och 9-fot. Träskivebord passar bra till spelrummet, men är du ute efter ett slitstarkt biljardbord som ska hålla en lång tid framöver, ska du investera i ett robust och stabilt skifferbord. Skifferborden är inte bara tyngre än träskiveborden, de är ofta tillverkade av massivt trä och utrustade med trevliga detaljer och smarta funktioner för bästa tänkbara spel.

Skillnaden mellan ett träskivebord och ett biljardbord med skifferskiva märks framförallt på studsen i vallarna, hur rakt bollarna rullar samt hållbarheten över tid.

Gå till träskivebord
Gå till skifferbord

Montering av biljardbord

Behöver du hjälp med montering har vi kontakt med professionella montörer i hela Sverige. Ska du montera ihop ett skifferbord på egen hand hittar du en snabbguide under "montering".

Gå till montering av biljardbord


KONTAKT

Kundtjänst mån-fre 09.00-17.00
010-10 19 281

info@biljardbolaget.se


Är du från kommun eller företag och vill beställa ett biljardbord? Läs mer